Out of the Furnace

Posted by

Out of the Furnace leek me een veelbelovende film. De cast bestaat allemaal uit top acteurs waarvan zes Oscargenomineerde. En bovendien met mede-producers Ridley Scott en Leonardo DiCaprio. Zo’n film kan toch niet misgaan, denk je dan.

Russell Baze (Christian Bale) woont en werkt als metaalarbeider in Braddock zoals de rest van zijn stamboom. Zijn jongere broer, Rodney, gespeeld door Casey Affleck, heeft voor een legercarrière gekozen. Na enkele keren uitgezonden te zijn, heeft hij besloten om in Braddock te blijven. Doordat Russell in de gevangenis belandt, moet Rodney voor hun zieke vader zorgen, maar dit is nu eens zo zwaar door hun financiële problemen doordat hij uit het leger is gestapt.

Eénmaal Russell uit de gevangenis is, is er een kloof gegroeid tussen de twee broers. Rodney is ondertussen in contact gekomen met enkele louche mensen en kan door illegaal georganiseerde straatgevechten een aardig centje bijverdienen. Uiteindelijk moet hij hiermee stoppen omdat hij met z’n leven aan het spelen is, maar toch wil hij een laatste klapper uitdelen. Hij komt in contact met Harlan DeGroat (Woody Harrelson), de leider van een bende rednecks, waar hij nog een hoop geld kan verdienen door zich te laten verliezen. Maar Rodney komt niet meer thuis en wanneer de politie niet meer de moeite doet om hem te zoeken, neemt Russell het hef in eigen handen.

Talent heeft Out of the Furnace zeker en vast niet te kort. Het eerste deel is echt wel goed. Christian gaat goed op in zijn rol als de goede kerel die hard wil werken en voor zijn jongere broer zorgt zonder hem al te veel te betuttelen. Zijn tegenspeler, Cassey Affleck is zoals altijd weer fantastisch (toch wel een pak beter dan zijn broer Ben Affleck). Hij speelt een gokverslaafde rol. Door zijn legerdienst heeft hij heel wat dingen gezien die normaal niemand zou mogen zien. Je merkt echt wel dat hij heel breekbaar is. Beide broers vormen een mooi contrast.

Cassey Affleck

Toch net niet
Out of the Furnace is een film die veel potentieel had. Geweldige acteurs, enkele Amerikaanse actuele thema’s zoals oorlogstrauma’s, werkloosheid,… komen aan bod. Maar hier wordt nogal weinig mee gedaan. Ik had wel graag wat meer achtergrondinformatie willen weten. Christian Bale, Woody Harrelson en Casey Affleck acteren zoals we van hun gewend zijn. Ik begin trouwens ook meer en meer een grote fan te worden van Woody Harrelson. Bovendien heeft hij een sublieme rol in de serie True Detective.

Maar dan de bijrollen… Zeer zeer jammerlijk. Totaal niet uitwerkt, en lijken me volledig overbodig in deze film. Wanneer Russell uit de gevangenis komt, zoekt hij zijn ex-lief terug op en blijkt dat ze beiden nog gevoelens voor elkaar hebben. Maar hier wordt verder niet meer op in gegaan. Bovendien spring je ook constant van de hak op de tak waardoor je je niet kunt binden met de personages.

Gemiste kans
De regisseur, Scott Cooper, had hier één van de toppers van 2014 kunnen maken. Uiteindelijk is het maar een middelmatige film geworden. Leuk verhaal, maar heeft toch nog wat gebreken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *