Prisoners

Posted by

Prisoners is de nieuwste telg van de Canadese regisseur Denis Villeneuve. Hij is onder meer bekend van Incendies (2010) en Polytechnique (2009). In 2011 werd het drama Incendies genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Misschien wel een minder bekende regisseur, maar toch één die weet waarmee hij bezig is. Met Prisoners levert hij zijn eerste volledig Amerikaanse film af. De cast bestaat onder meer uit Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Viola Davis, Terrence Howard en Melissa Leo.

Prisoners speelt zich al het kille, regenachtige Pennsylvania. Kelly Dover (gespeeld door Hugh Jackman) is een gelovige vader van een dochter en een zoon. Hij gaat door het leven met de lijfspreuk “Praying for the best, preparing for the worst“, maar als snel hebben deze woorden weinig kracht zodra er iets gebeurt waar hij zich niet op kon voorbereiden.

Het gezin Dover gaat Thanksgiving vieren bij hun buren. Maar dan gebeurt het onwaarschijnlijke. De ergste nachtmerrie van iedere ouder. De dochtertjes van de Dover’s en van hun bevriende buren worden nietsvermoedend meegenomen. Rechercheur Loki (Jake Gyllenhaal), die het onderzoek leidt, is er snel bij en al snel wordt er een verdachte, Jones, opgepakt die naar alle waarschijnlijk ook wel de werkelijke dader is. Maar na 48 uur wordt hij door gebrek aan bewijsmateriaal weer vrijgelaten. De zoektocht naar de meisje blijkt een zeer complexe puzzel te zijn. Keller Dover wil niet bij de pakken blijven zitten en neemt het hef in eigen handen. Loki, die tot nu toe elke zaak heeft opgelost, voert zijn eigen onderzoek uit naar de dader, maar niet alles loopt van een leien dakje. De spanning stijgt evenredig naargelang de tijd verstrijkt en door de kleine hoeveelheid aanknopingspunten wordt de situatie steeds wanhopiger.

Villeneuve neemt bewust de tijd om verschillende verhalen te tonen en uit te werken. Maar vele mogelijkheden leiden telkens naar niets, wat de onzekerheid steeds vergroot. Keller Doller is er rotsvast van overtuigd dat Jones de dader is, maar na een tijdje begin je zelf toch wel wat te twijfelen.

Loki en Keller vertolken hier beide een zeer goede rol. Keller staat sterk in contrast met Loki. Deze beide heren zijn uit het goede hout gesneden, maar toch pakken ze de zaak helemaal anders aan. Keller is vastberaden en verscheurd van verdriet, terwijl Loki de zaak meer volgens het boekje aanpakt.

Prisoners - Paul Dano

Prisoners heeft ook mooie bijrollen. Zo is er een weggelegd voor Paul Dano die de rol van Jones speelt. Als je hem ziet en stemmetje hoort, is hij een voor de hand liggende verdachte. Door een minimum aan dialoog wekt hij zowel verdenking als sympathie op. Paul is echt  perfect voor deze rol! Tegenwoordig wordt hij altijd voor zo’n rollen gecast. Zo is hij ook een bad guy in There Will Be Blood en 12 Years a Slave.

De meer dan twee uur en half durende film heeft me van het begin tot het einde op het puntje van mijn stoel gezet. Prisoners is een film die me nog even zal bijblijven en die ik aan iedereen kan aanraden die Mystic River en Zodiac goed vonden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *