Rush

Posted by

Rush vertelt het verhaal van het sensationele Formule 1 seizoen van 1976. In die tijd was er een grote strijd tussen de twee aartsrivalen James Hunt (Chris Hemsworth) en Niki Lauda (Daniel Brühl). Toen was Formule 1 nog een zeer gewelddadige sport waarbij veel ongelukken gebeurden. Niki Lauda zei, ieder jaar beginnen er 25 coureurs aan de competetie, maar er overleven er maar drieëntwintig. Hoewel het verhaal oorspronkelijk in 1970 begint, wordt de nadruk gelegd op de competetie van 1979.

Rivalen
De meest bekende rivaliteit in de geschiedenis van F1 was die van Britse James Hunt en Oostenrijkste Niki Lauda. Het enige wat ze gemeen hadden was hun genialiteit. James is meer een feestbeest, dronk veel en nam drugs. Hij speelde graag met zijn leven. Voor hem is een racewagen “een bom op wielen”. In tegenstelling tot James is Niki kil, berekend en heeft door zijn uiterlijk de bijnaam “de rat” gekregen. Het bekeek alles ook veel professioneler. Voor hem was racen een beroep.

Een ware reïncarnatie
Alles zit bijna wel perfect in deze film. De cast is een fantastische keuze van regisseur Ron Howard. Ik ben zelf geen Hemsworth fan, maar hij speelt Hunt geweldig: charmant en volledig authentiek. Hij gaat volledig op in zijn rol. Niet echt iets wat ik van hem had verwacht. En dan hebben we Brühl die Niki Lauda als geen ander beter kan vertolken. Hij lijkt er zelfs ook op. Vooraleer de opnames begonnen, heeft hij de echte Niki Lauda mogen interviewen en samen hebben ze dan zijn prestaties geanalyseerd om zo een geloofwaardige rol te kunnen vertolken. Hemsworth en Brühl hebben de sterren van toen op het witte doek gereïncarneerd.

Rush

Geen enkele moment heb ik me bij deze film verveeld. Dit is mede te danken doordat de regie zeer levendig is. De spannende racescènes vloeien telkens mooi over in de persoonlijke verhalen van deze helden. Een geslaagde mix van emotie en spanning. Misschien ben je zelf geen F1 fanaat, maar je zit sowieso op het puntje van je stoel. De soms explosieve muziekstukken van niemand minder van Hans Zimmer nemen je mee tot in de Formule 1 wagens. Een ware aanrader!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *