The Impossible

Posted by

Op 26 december 2004 werd Thailand getroffen door een tsunami die voor een nooit geziene ravage zorgde. Dit resulteerde tot de grootste nationale ramp van Thailand. Ondertussen is het enige tijd geleden, maar deze beelden zijn nog steeds op ons netvlies gebrand. Spaanse regisseur J.A. Bayona maakt met The Impossible zijn eerste Engelstalige film. Hij was voordien bekend van de horrorfilm El Orfanato.

Bayona koos voor het waargebeurde verhaal van het Spaanse gezin Belon. Dit heeft hij vervangen door een Brits gezin, gespeeld door Naomi Watts en Ewan McGregor maar de rolverdeling blijft nog hetzelfde. Vader en moeder nemen tijdens de kerstvakantie hun drie zonen mee naar Thailand. Maar wat een zorgeloze vakantie moest worden, loopt helemaal anders uit. Het noodlot slaat toe. Na het inslaan van de tsunami raken Maria en hun oudste zoon Lucas gescheiden van Henry en de twee jongere broertjes. Wat volgt is het aangrijpende verhaal van de zoektocht om elkaar terug te vinden in de complete chaos.

Echte horror
Vanaf het moment dat je de tsunami ziet, grijpt de film je bij de strot. Met een enorm kracht wordt alles vernield en meegesleurd. In een nogal grafische scène probeert Maria tegen de stroming te vechten om haar zoon en zichzelf in veiligheid te brengen door zich vast te klampen bomen,… De manier waarop de kracht van de vloedgolf in beeld wordt gebracht in combinatie met de scherpe objecten onder water is gewoonweg zeer angstaanjagend.

Wanneer de stroming volledig weg is, zie je pas de werkelijke ravage. Een enorme chaos. Maar toch is er iets moois. Over heel het land heerst er een soort van “liefde voor elkaar”. Zo te zien komen er in ernstige situaties goede dingen in mensen naar boven. Of is het gewoon de goedheid van de Thaise bevolking? Dit gevoel merk je door heel de film.

The Impossible - tsunami

Naomi, Ewan en de kinderen zetten hier met z’n vijven goede en geloofwaardige rollen neer. De ouders laten een zeer emotionele kant van zich zien waardoor je als kijker snel meeleeft in hun situatie.

Misschien het enige minpunt van deze film is dat het verhaal zich enkel focust op de miserie van de toeristen, maar de ravage voor de bevolking wordt hier een beetje terzijde gehouden. Desondanks dit blijft The Impossible een zeer aangrijpende aan te raden film!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *