The Wolf of Wall Street

Posted by

Al voor de vijfde keer werken DiCaprio en Martin Scorsese samen om een fantastische film af te leveren. Na de succesvolle films als The Departed, Shutter Island, The Aviator en Gangs of New York is er nu The Wolf of Wall Street. En opnieuw leveren deze twee een prachtwerk af. Het jaar is nog maar net bezig, maar deze film maakt al grote kans op de titel: “Beste film van 2014”.

Net zoals enkele van zijn voorgaande films, Casino en Goodfellas neemt Scorsese de tijd om aan te tonen hoe een crimineel zich omhoog werkt en voor zich een toch wel perfect leven creëert. Maar hoogmoed komt voor de val.

506 fucks
The Wolf of Wall Street duurt zo’n drie uur, maar je krijgt geen enkel moment van verveling. Dit is sowieso mede te danken aan de fantastische cast en hilarische dialogen die rond onze oren vliegen. Hoeveel keer je in een film “fuck” zeggen? Zo’n 2 à 3 per minuut blijkt. Maar het stoorde me op geen enkel moment.

The Wolf of Wall Street is gebaseerd op waargebeurde feiten van de effectenmakelaar Jordan Belfort. In de jaren tachtig gaat hij aan de slag op Wall Street en wordt opgeleid door Mark Hanna (Matthew McConaughey). Het leven zit hem goed mee en wordt al gauw stinkend rijk. Maar zijn geluk blijft niet duren wanneer op een dag de aandeelkoersen drastisch dalen: Black Monday, de grootste daling sinds de crash van Wall Street in ’29. Belfort blijft niet bij de pakken zitten en gaat verder aan de slag in een klein (amateuristisch) aandelenbedrijf. Op een dag komt hij Donnie Azoff (Jonah Hill) tegen en beiden zien hun kans om samen een bedrijf op te richten om kleine aandelen, de zogeheten stock penny’s, te verkopen. Hun bedrijf, Stratton Oakmont, wordt al gauw heel groot en dit trekt dan weer de aandacht van de FBI, die achter Belfort aanzit.

Tijd voor een Oscar?
Heel bizar dat DiCaprio nog geen Oscar heeft binnen gehaald. Telkens levert hij pracht van films af. En bij The Wolf of Wall Street is dit niet minder waar. Elke scène wordt op je netvlies gebrand. Op die momenten blijf je je verbazen over het feit dat DiCaprio nog steeds geen Oscar heeft mogen ontvangen. Iets wat door The Wolf of Wall Street eigenlijk wel moet gebeuren.

Niet enkel DiCaprio levert hier een prachtig rol, maar zijn sidekick gespeeld door Jonah Hill speelt hier de rol van zijn leven, die met zijn parelwitte tanden een hilarisch rol neerlegt.

Donkere humor
Scorsese staat wel bekend als een regisseur die vooral serieuze films maakt waarin af en toe wat donkere humor naar boven komt. Een goed voorbeeld hiervan is de scène waarin Jordan met zijn collega’s praat over het gooien met dwergen. In de volgende scène zie je dan een groot velcro bord met een prijs in het midden. Diegene die de dwerg het dichtste bij de prijs gooit, wint een groot bedrag. Misschien wel zeer denigrerend voor de “iets kleinere mensen”, maar toch een geniale scène.

The Wolf of Wall Street

De juiste balans
Scorsese krijgt het voor elkaar om een perfecte balans te vinden tussen serieuze zaken en “kinderijke humor”. Neem nu bijvoorbeeld de scène waar Jordan en Azoff zwaar onder de drugs zitten en met elkaar worstelen om de telefoon, terwijl Jordan juist ook ernstige relatieproblemen heeft met zijn bloedmooie vrouw Naomi (Margot Robbie).

Kortom gezegd, The Wolf of Wall Street is opnieuw een schot in de roos van DiCaprio en Scorsese. De acteerprestaties zijn fantastisch en het verhaal is intrigerend en op sommige momenten ook wel aangrijpend. Het is misschien wel iets te vroeg om te oordelen, maar dit kan misschien wel de film van 2014 worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *